Bruksizm (Diş Sıkmaları) Tedavisi

Bruksizm (Diş Sıkmaları) Nedir?

Günlük hayatımızda çoğu zaman strese maruz kalabiliyoruz. Streste kendini farklı hastalıklar ile belli edebiliyor. Stres kendini dişler üzerinde de belli edebiliyor. Birçok kişi farkında olmadan gece dişlerini sıkabiliyorlar. Peki, bruksizm (diş sıkması) nedir?

Bruksizm, uyku esnasında çene hareketlerinin getirdiği davranışlardır. Genellikle uyku esnasında görünürler. Bu durum dişleri sıkma ile kendini gösterir. Fakat bu davranışlar istem dışı olarak kendilerini gösterirler. Bireylerin bilinçli olarak yapmış oldukları davranış değildir. Stres yoğunluğu arttıkça beyine giden stres yoğunluğu da artar. Bununla birlikte çiğneme kasları da güçlenir. Kişi de istemsizce dişlerini sıkmaya devam eder. Dişlerin yemek haricinde birbirine temas etmesi aşınmalara yol açabilir.

Diş Sıkılmaları Neden Oluşur?

Diş sıkılmaları psikolojik nedenlerden dolayı oluşan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlık kaslarda farklı semptomlar ortaya çıkarabilir. Ağrıya bağlı oluşan sesler bilinenleridir. Diş sıkmalar uyku zamanlarında daha sık yapılırlar. Fakat bu hareket bilinç dışı yapılırlar. Bu ağrılar erken dönemde fark edilmez ise ağızda sorunlar yaşanabilir.

Diş Sıkılması Var İse Hangi Bölüme ve Hangi Doktora Başvurmalıyım?

Dişlerinizi sıkıyor iseniz mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Bir yandan bu tedaviniz sürerken bir yandan da diş sıkmalarının sebebi olan psikolojik nedenlerinizi ve stresi çözmek için psikiyatriste danışmalısınız.

Diş Sıkılmasının Tedavisi Var Mıdır?

Diş sıkılmaları ve gıcırdatmaları istemsizce ve psikolojiye bağlı olarak meydana geldiği için psikiyatristler tarafından tedavisi yapılabilir. Diş hekimi ise ortaya çıkan semptomları ve dişlerin durumunun daha kötüye gitmesini engelleyebilir. Diş hekimi bu gibi durumlarda çeşitli egzersizler ve ilaç tedavileri uygulayabilir. Fakat bunun beraberinde psikolojik tedavilerinin de uygulanması gerekir.

Hangi Tedaviler Uygulanabilir?

Diş sıkılmalarının devam etmemesi için gece takılması için plaklar önerilebilir. Bu plaklar tedavi için başarılı olacaktır. Eğer kişilerin tedavisinde yeterli olmuyorsa ek ilaçlar önerilebilir. Bunun yanında psikolojik terapiler uygulanabilir. Hasta da eksik diş var ise protez tedavileri uygulanabilir.