Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş rengi de tıpkı ten rengi, göz rengi gibi kalıtsaldır ve çok az kişi dişlerinin renginden memnundur. Gülerken ve konuşurken dişlerini saklamak zorunda hisseden herkes daha beyaz dişlere kavuşmak ister. Gelişen teknoloji ve teknikler sayesinde, estetik diş hekimliği alanında yürütülen diş beyazlatma tedavileri ile daha beyaz bir gülüşe sahip olmak mümkün.

Genetik özelliklere ek olarak diş rengi, yeme içme alışkanlıklarıyla ilgilidir. Sigara, kahve ve çay kullanımına bağlı olarak dişlerde leke oluşumu kaçınılmazdır, zamanla diş renginin sararmasına neden olur. Bu gibi alışkanlıklar, yetersiz diş bakımı ile birleşince dişler beyazlığını yitirir ve sonuçta gülüşünüzü kısmaya, konuşurken dişlerinizi saklamaya başlarsınız.

Klinik ortamda diş hekimi tarafından gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemi tek seferde diş rengini açar. Evde diş beyazlatma yöntemleri veya diş beyazlatma özelliği olan macunlar diş beyazlatmada aynı etkiyi maalesef sağlamaz. Diş beyazlatma tedavisinde hem diş temizliği yapılır hem de lazerle diş rengi açılır.

Gülüş Estetiği ve Diş Beyazlatma

Diş rengi gülüş tasarımının önemli bir parçasıdır. Sempatik ve çekici bir gülüş yaratmak için gülüş genişliği çok önemlidir ve dişlerinin renginden rahatsız olduğu için çok sayıda kişi, kısık gülümsemeyi tercih eder, konuşurken dişlerini göstermemeye çalışır.

Diş beyazlatma tedavisi tek başına gülüşünüzü büyütecek bir etki yaratır. Beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olunduğunda ufak diş çarpıklıkları, küçük kusurlar o kadar da göze batmaz. Konuşurken, gülerken dişlerinizi saklamak zorunda hissetmezsiniz.

İdeal Beyazlık 

Diş hekimliği açısından ideal beyazlık her zaman en beyaz diş tonunu elde etmek değildir. Diş eti, dudakların rengi hatta cilt tonu ile uyumlu ve doğal görünen en beyaz ton, dis beyazlatma işleminde ideal beyazlık anlayışıdır.

Buna karşılık hastaların genellikle diş beyazlatma işleminden beklentisi en beyaz diş tonuna sahip olmak yönündedir. Oysa ideal diş tonu kişiden kişiye değişir. Diş hekimi kişiye özel ideal diş tonunu saptar ve diş beyazlatma işlemini buna göre, var olan diş rengini en çok birkaç ton açacak şekilde, uygulamayı önerecektir. Gene de hastanın arzusu doğrultusunda, dişlere zarar vermeden, ideal olandan daha beyaz bir diş rengi elde etmek mümkündür.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma öncesi diş etlerinde çekilme, diş köklerinde beyazlamaya engel olacak herhangi bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Diş eti çekilmesi varsa, beyazlatma yapılmadan önce diş eti tedavisi uygulamak gerekir ki, bu durumda diş beyazlatma işlemi ertelenecektir.

Diş kökleri ve diş etinin, diş beyazlatma uygulaması için uygun olduğu anlaşıldıktan sonra ilk aşamada diş temizliği yapılır. Ardından, diş etlerini lazer ışınlarından ve beyazlatıcı jelden korumak için bariyer oluşturulur. Diş yüzeyine uygulanan beyazlatıcı jelin etkisini artırmak için lazer enerjilerinden destek alınır. Jel uygulama ve lazerleme 3 defa tekrar edildikten sonra diş etlerinden koruyucu bariyerin kaldırılmasıyla diş beyazlatma işlemi tamamlanır.

Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?

Uygulama süresi ortalama 40 dakika kadardır. İşlem tamamlandığında hedeflenen beyazlık, genellikle elde edilmiş olur. Lazerin türüne ve kullanılan beyazlatma jelinin bileşen özelliklerine göre tek seansta ya da tekrar eden seanslar şeklinde farklı diş beyazlatma yöntemleri uygulanmaktadır.

Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lekeler temizlendikten ve diş tonu açıldıktan sonra diş etlerinde ve dişlerde düşük şiddetli bir hassasiyet oluşması beklenen bir durumdur. Genellikle uygulamadan sonraki gün hassasiyet tamamen kaybolmuş olur. Diş beyazlatma işleminden sonra, özellikle ilk birkaç gün dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Sıcak ve soğuk şeyler yemekten, içmekten uzak durun.
  • İlk gün boyalı yiyecek ve içecekler tüketmeyin.
  • İşlemden hemen sonra kahve, çay, sigara kullanmayın.
  • Mümkünse en azından ilk 24 saat leke yapacak her şeyden uzak durun.
  • Dişlerinizi yumuşak bir fırça ile masaj yaparak temizleyin.

Diş beyazlatmanın etkisi işlem tamamlandıktan 12-24 saat sonrasına kadar hala aktiftir. Bu süre zarfında kahve, şarap, kola, çikolata gibi asitli ve boyalı şeyler tüketmemek önemlidir. İşlemden 3 gün sonra rutininize dönebilirsiniz.

Dişlerinizin beyazlığını korumak için günde iki defa, en az 2 dakika ve çok yavaş bir şekilde dişlerinizi fırçalamaya özen göstermeli, ağız bakımınızı diş hekiminin önerdiği şekilde yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Diş Beyazlatma Zararlı mı?

Diş hekimi tarafından diş beyazlatmada kullanılan tüm ürünler ve teknoloji, diş sağlığına zararlı olmadığı onaylanmış sistemler ve kimyasal bileşenlerdir.

Diş beyazlatmanın dişe zarar verdiğine dair herhangi bir bulgu yoktur. Ancak diş beyazlatma işleminden sonra, özellikle ilk birkaç gün, doktorun uyarıları dikkate alınmadığında, hassas bir süreçte olmalarından dolayı, dişler zarar görmeye daha açık durumda olurlar. Bu dönemde yapılan hatalar, diş beyazlatmanın zararlı olduğuna dair bir yanlış anlayışa neden olmuş olabilir.

Diş Beyazlatma Acıtır mı?

Diş beyazlatma işlemi sırasında herhangi bir acı duyulmaz. Lazer uygulaması yapılırken ısı hissedilir. Diş minesinde zayıflık varsa dişler temizlenirken anlık hassasiyetler oluşacaktır. İşlemden sonra birkaç gün, bu hassasiyet devam edebilir. Hekim tarafından verilen diş minesini güçlendirici kremler, diş yüzeyini koruma altına alır ve zengin mineral içeriği sayesinde diş minesini kısa sürede onarır.

Diş Beyazlatma Evde Yapılır mı?

Evde diş beyazlatma amacıyla bitkisel ve kimyasal birçok yöntem ve ürün kullanılmaktadır. Bunların işe yarayıp yaramayacağını belirleyen çok fazla değişken söz konusudur. Bazı dişlerin rengi daha kolay açılır, dolayısıyla evde diş beyazlatma uygulamalarına daha iyi cevap verirler. Bazı dişlerin beyazlaması için lazer sistemlerinden destek almak gerekir.

Diş beyazlatma jeli gibi içerikleri evde diş beyazlatmada kullanırken diş etlerini koruyacak şekilde uygulama yapmaya özen göstermek önemlidir.

Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Kadar?

Diş beyazlatma fiyatları klinikten kliniğe, kullanılan yönteme, dişlerin durumuna, malzeme kalitesine göre değişir. Çok pahalı bir uygulama olduğu söylenemez. İstanbul’da diş beyazlatma fiyatları geniş bir fiyat yelpazesine yayılır, hemen her bütçeye uygun diş beyazlatma fiyatı bulmak mümkündür.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Kalıcı?

Diş beyazlatma işlemi genellikle en az 1 yıl kalıcıdır fakat yoğun kahve, çay tüketen ve sigara kullanan birinde bu süre 3-4 aya kadar düşebilir. Diş bakımına özen gösteren ve yapısal olarak sararma eğiliminde olmayan dişlerde işlemin ömrü 3 yıla kadar kalıcı olabilmektedir daha uzun süreler dişlerinin beyazlığını koruyan kişiler de söz konusudur.

Diş beyazlığı tamamen yapısaldır ve ağız içi florası, tükürüğün asit oranı, beslenme alışkanlıkları gibi bir takım parametreler diş rengi üzerinde etkilidir. Diş beyazlatma işleminin kalıcılığı da aynı kişisel değişkenlere göre farklılıklar göstermektedir.