Diş eti çekilmesi tedavisi sırasında, hastalar mutlaka dişlerini günde 3 defa fırçalamalı ve diş fırçasının ulaşamayacağı bölgeler için diş ipi kullanmalıdır.
Diş eti çekilmesi tedavisinde, ne yazık ki hastanın çekilen diş etleri geri yerine gelmemektedir. O bölgelerde bakterilerin bıraktığı şekil bozuklukları kalmaktadır. Diş eti çekilmesi tedavisinde, diş etlerinin altındaki bakteriler kazınarak temizlenmektedir. Tedavilerin amacı diş etlerinin temizlenerek yeniden diş üzerine yapışmasını sağlamaktır. Bu amaçla dişler ve diş etleri sağlıklı bir görünüme kavuşur.
Bazı durumlarda, iltihaplı alan temizlenir ve diş etinin yeniden diş yüzeyine yapışması için bir süre beklenir. Bu beklemede, gizli kalmış olan, çekilen diş etleri de kendini ele verir. 1 mm altında kalan çekilmelerde diş eti kurtarılabileceği gibi yayılmasının da önüne geçilmiş olunur.
Diş eti çekilmesinin tedavi edilmemesi durumunda, bakteriler diş etini ele geçirecek ve çürütme işlemi diş köklerine kadar devam edecektir. Dişlerin en temel yapılarından biri olan köklerin etrafında ki kemik erimesi ise dişlerin çekilmesine neden olabilecek bir süreci başlatır. Kök ucundan çürütmeye devam eden bakteriler, diş sinirlerine kadar ulaşır. Bu aşama tedavi süreci daha da zorlaşmaya başlar. Çekilecek röntgen sonucunda hastalığın tam olarak nerede olduğu ve sebebi ortaya çıkarılır.
Dişler vücudumuzdaki en önemli organlarımızdandır. Gerekli bakımı gösterdiğiniz takdirde dişleriniz uzun yıllar size sorun çıkarmadan sağlıklarını koruyacaklardır.
Dişlerin günde 3 defa fırçalanmasının sebebi, gün içinde yenilen yemeklerin artıklarının diş aralarına ve etlerine yapışmasındandır. Bu artıklar zamanla dişlerin üzeriden temizlenemez bir hale gelir. Bu noktada diş etleri zarar görmeye başlar.
Birçok insan ağız kokusundan rahatsız olmaktadır. Ağız kokusunun en temel nedenlerinden birisi de dişlerin üzerine yapışıp kalan besinlerin diş eti hastalığına neden olmasıdır. Besinlerde oluşan bakteriler sürekli olarak bulundukları alanı genişletmek isterler ve diş etlerine kadar ulaşırlar. Bu da diş etlerinin altındaki bakterilerin kokuşması demektir.
Başlıca belirtisi hassasiyettir. Dişlerde oluşan bu hassasiyetin devamında:
> Diş etlerine uygulanan en ufak basınçta ( yemek yerken, ekmek gibi yumuşak katı gıda tüketiminde ve benzeri ) kanama görülmesi
> Diş fırçalama esnasında ve sonrasında kanama görülmesi.> Sert yiyecekler yerken kanama görülmesi.
> Dişlerin normalden uzun gözükmesi.
> Dil etlerinde kızarıklık ya da şişkinlik görünmesi.
> Diş etlerinin diş köklerini belirgin hale getirmesi.
> Başlıca diğer belirtileridir.
> Periodontal hastalıklar.
> Genetik etkenler.
> Dişlerin yanlış ve sert şekilde fırçalanması.
> Yetersiz, disiplinsiz ağız ve diş sağlığı bakımı.
> Hormonal değişiklikler.
> Tütün ve tütünden üretilen ürünleri kullanmak.
> Diş sıkmak. Dişlere baskı uygulamak.
> Dişleri gıcırdarmak.
> Dudak ya da dile piercing denilen demir takı ürünleri takmak.
> Diş eti çekilmesinin yaygın olarak görülen nedenleridir.
Hastalığın birçok sebebi olabilir. Diş fırçalama tekniği ve fırça sertliği, kronik diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmeleri bunlardan bazılarıdır.
Diş eti çekilmesi kontrol altına alınmadığı zaman ilerleyebilir.
Diş eti çekilmesi sonucunda oluşan probleme ve çekilme miktarına bağlı olarak tedavi prosedürü değişir. Diş-kök yüzeyinde çürük varsa; bunun tedavisi (dolgu, kanal, kaplama) yapılır. Dişte sıcak soğuk hassasiyeti şikayeti varsa hassasiyet giderici ajanlarla ona yönelik tedavi uygulanır. Ya da eksik dişeti dokusu cerrahi olarak dişeti greftiyle tamamlanır.
Diş eti cerrahisi: ya greftleme (dişeti nakli) adı verilen yöntemle hastanın damağından alınan greft parçası, diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanarak yapılır. Ya da çekilen dişetine komşu sağlam dokunun bu bölgeyi örtecek şekilde kaydırılmasıyla yapılır.
Diş eti cerrahisi lokal anestezi altında yapılır, dolayısıyla işlem sırasında ağrısızdır, sonrasında ise bir ağrı kesici yeterli olur. Damak mukozasından dişeti nakli (dişeti grefti) yapıldığında damak içerisinde açık yara kalabilir. Açık yara bölgesine herhangi bir şey değdiğinde 3-4 gün boyunca rahatsızlık verebilir. Ancak operasyon öncesinde hazırlanan plaklar, işlem sonrasında damak kısmına yerleştirillirse bu süreç daha rahat geçmektedir.
Diş eti çekilme bölgesini kapatmak için yapay olarak geliştirilmiş greftler kullanılabilir. Burada önemli olan teşhisin doğru konulmasıdır. Yapay greftin kullanılacağı yerler olduğu gibi kullanımının sınırlı olduğu yerler de vardır. Fakat çoğu zaman hastanın kendi dokusu daha iyi sonuç verir.
Diş ağrısı insanların günlük yaşantıda en çok karşılaştıkları hastalıklardan birisidir. Birçok farkl..
Devamını OkuDiş Apsesi Nedir? Diş etlerinde ya da diş üzerinde biriken irin tabakası ya da irin oluşumu şekli..
Devamını OkuDiş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır? Diş eti çekilmesi tedavisi sırasında, hastalar mutlaka di..
Devamını Oku