Ortodonti diş hekimliğinin bir dalıdır. Çene kapanışı bocuklukları ve yamuk dişlerin düzeltilmesiyle ilgilenir.
Diş telleri, ortodonti tedavisinin, bilinen en meşhur aparatlarıdır. Günümüzde şeffaf plak dediğimiz görünmez diş plakları (invisalign) ve ortodonti cerrahisi ile çene ve diş bozukluklarında kullanılan araç ve yöntemler çeşitlenmiştir. En önemlisi diş tedavisinde yaş sınırı tamamen kalkmış durumdadır. Öceleri işe araması için çocukluktan itibaren kullanılmaya başlayan ve uzun yıllar ağızda kalan diş telleri artık her yaşta işe yaramakta ve son derece memnun kalınan sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. Ortodonti tedavileri hala daha uzun süren tedaviler olmakla birlikte, gelişen teknoloji sayesinde daha kısa sürelerde tamamlandığını söylemek mümkün.
Çene kapanışı problemli olduğunda çiğneme zorlaşır, duruş ve estetik bozukluklar ortaya çıkar. Dişler çarpık, sıkışık, üst üste ya da çene kemiği üzerinde boşluklu bir görüntüye neden olacak şekilde yamuk dizildiğinde çiğneme zorluğuna ek olarak özellikle gülüş estetiği bakımından dişlerin görüntüsü kişiyi rahatsız eder.
Diş üzerine yapıştırılan braketler arasına gerilen teller sayesinde dişler çene kemiği üzerinde doğru yere taşınırken yamuk duran dişlerin duruşu düzeltilir. Alt ve üst çenenin birbirine göre doğru açıda durması ve ideal kapanışı elde etmek için dişler ve çene kemiği teller sayesinde hareket ettirilerek olması gereken yere ve şekle getirilir.
Dişlerin düzgün dizilimi, ağız ve diş yapısının bütüncül olarak sağlıklı ve estetik görünmesi dış görünüşü önemli ölçüde değiştirir. Ortodonti tedavisi için diş hekime başvuran birçok kişinin öncelikli beklentisi dişlerin düzeltilmesi yönündedir. Daha çok estetik kaygılarla tel tedavisine başlanılır fakat fakat ortodonti tedavisinin uzun vadede kazanımları çok daha fazladır.
Ortodonti tedavisi ortodontist diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Bozukluğun derecesine ve sebeplerine bağlı olarak tedavi planı oluşturmak üzere ilk muayene detaylı konsültasyonla geçer. Ardından aşağıdaki adımlar takip edilir:
Ortodontik tedavi sürecinin ilk adımıdır. Dişlerin büyüme durumunu, çene kemiği üzerinde nasıl dizildiklerini gösteren röntgenler aynı zamanda çene kapanışında kemiklerin pozisyonunu anlamamızı sağlar.
Ağız içi fotoğraflama ile dişlerin tedavi öncesi nerede ve nasıl durduğu kayıt altına alınır ki tedavi tamamlandığında dişlerin nasıl bir değişim geçirdiği de tam olarak kritize edilebilsin. Cepheden ve profilden çekilen yüz fotoğrafları ile çene, gülüş ve duruş belgenir. Fotoğraflar hem tedavinin planlamasında hasta ile doktorun birlikte çalışabilmesine yardımcı olur hem de değişimin seyrini takip açısından gereklidir.
Braketlerin yerleşimini planlamak ve dişlerin hangi yöne nasıl hareket ettirileceğini hesaplamak için çene ve dişlerin bir kopyasını oluşturmak kalıp alınır.
Klasik metal braketlerin görüntüsünden rahatsız olan hastalar daha az belli olan seramik braketleri tercih edilebilir. Brake seçimi konusunda hasta ve doktor birlikte karar verir.
Diş üzerinde minik bir pürüz yaratacak kadar aşındırma yapıldıktan sonra özel yapıştırıcılar kullanılarak braketler dişlere sabitlenir ve diş teli ile braketler arasına gerilir.
Kimler İçin Uygun
Dişlerinizi düzeltmek, güvenle gülümsemek, sağlıklı bir çene kapanışının verdiği çiğneme konforunun keyfini sürmek için ortodonti tedavisine her yaşta başlayabilirsiniz. Ortodonti, ağız sağlığını uzun yıllar koruyacak kalıcı dengeleri oluşturan, bütüncül bir diş tedavisidir.
Erken ortodonti ile çocuklarda diş ve çene bozukluklarını, yetişkin ortodonti ile her yaştan kadın ve erkekte diş dizilimi ve çene kapanışı sorunlarını tedavi etmek mümkün.
Çocuklarda kalıcı dişlerin sağlıklı ve estetik bir şekilde büyümesine yardımcı olmak, çene gelişimini takip etmek, ergenlik döneminde ortodonti tedavisinin daha kolay atlatılmasını sağlamaktadır.
Süt dişleri dökülüp kalıcı dişler sürmeye başladığında çocuğunuz bir ortodontist randevusu alabilirsiniz. 7 yaşından itibaren çocuklarda kalıcı dişlerin büyümesi ve çene gelişimi ortodontik olarak takip edilebilir. Böylece yamuk çıkan dişler erken tel kullanımı ile doğru şekilde konumlandırılır ve diğer dişlerin yerini işgal etmesinin önüne geçilmiş olur.
Diş ve çene bozukluklarını tedavi etmek, boşukları kapatmak ve daha sağlıklı bir ağız kurgulamak için ortodonti tedavilerinden faydalanmak artık her yaşta mümkün. Dişlerinin şeklinden rahatsız olan her yaşta kadın ve erkek tel tedavisi ile gülüşünü yenileyebilir. Ortodonti tedavisi için hiçbir zaman geç kalmış değilsiniz.
Ortodonti tedavisi öncesi ağız sağlığının yerinde olması gerekir ve çene kemiğinde alana ihtiyaç olabilir. İlk muayenede, tel tedavisine başlamadan önce yapılması gerekenler doktor tarafından belirlenir ve hasta ile paylaşılır.
Braketlerin dişlerden kaldırılması ortodonti tedavinin en heyecan verici aşamasıdır. Çene hattına düzgün bir şekilde dizilmiş dişler, teller sökülünce çok daha net bir şekilde ortaya çıkar. Ortodonti tedavisinin son aşaması estetik dokunuşlar, ağız bakımı, diş temizliği ve dişlerin korunması gibi önemli konular içerir.
Ortodonti tedavisi tamamlandıktan sonra en az bir yıl boyunca gece plağı kullanmak, hem diş sıkmalarına hem de diş kaymalarına engel olduğu için genellikle tüm doktorlar tarafından önerilir.
Ortodonti Tedavisinin Avantajları
Ortodonti tedavisi koruyucu diş hekimliği bakış açısının ağır bastığı bir diş hekimliği dalıdır ve uzun vadede birçok avantaj sağlar:
Süre, kişiden kişiye göre değişir. Ergenlik ve çocukluk dönemlerinde uygulanan ortodonti tedavileri, dişler dinamik ve çene kemiği gelişmekte olduğu için, daha uzun zaman alır. Yetişkinlerde bu süre daha kısadır. Her vakada değişmesine karşılık, genellikle, ortalama bir yılda tedavi tamamlanır. Daha kısa ya da biraz daha uzun sürmesi ihtimal dahilindedir. İlk muayenede tedavinin ne kadar süreceği hekim tarafından hastaya bildirilir.
Ortodonti tedavisinin maliyeti tedavinin içeriğine, tedaviyi gerçekleştirecek hekimin mesleki tecrübesine, kliniğin sınıfına, kullanılan malzemenin kalitesine, braket türüne ve daha birçok kritere göre değişkenlik gösterir. İlk muayenenin ardından tedavinin bütçesi net olarak hesaplanmış olur ve hasta ile paylaşılır.