Şeffaf Plak Tedavisi 

Şeffaf Plak Tedavisi 

Şeffaf Plak

Diş ve çene kapanışı bozukluklarının giderilmesinde kullanılan şeffaf plaklar, ortodonti tedavisi dahilinde uygulanan telsiz diş düzeltme aparatlarıdır.

Braketler gibi sabit değildirler, takıp çıkarmak mümkündür. En önemli özellikleri şeffaf plaklar dikkatli bakılmadıkça fark edilmezler. Ortodontik tedavi görmesi gereken ama diş teli takmak istemeyen çok sayıda kişi için, son derece etkili bir alternatif tedavi yöntemidir.

Klasik ortodonti tedavilerinde braketler söküldükten sonra ,özellikle geceleri, dişlerin kaymasını önlemek amacıyla kullanılan şeffaf plaklar, ilerleyen teknolojinin de yardımıyla, telsiz ortodonti tedavisini mümkün kılan son derece efektif bir yönteme dönüşmüştür.

İlk uygulandığı yıllarda daha hafif çaplı diş bozukluklarını düzeltmekte kullanılan şeffaf plaklar, günümüzde birçok vakayı tedavi edebilen, başlı başına bir ortodonti yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Şeffaf plaklar dişleri hareket ettirerek çene kemiği üzerinde estetik açıdan güzel görünecek şekilde dizilmesini ve çiğneme kuvveti bakımından ideal yerine oturtulmasını sağlar.

Çarpık dişlerin düzeltilmesi, aralıklı dişlerin yakınlaştırılıp boşlukların kapatılması, çene kapanışının estetik ve ideal yerine getirilmesi gibi tedaviler diş hekimliğinde ortodonti uzmanlık alanının konularıdır ve şeffaf plak tedavisi tüm bu bozuklukların giderilmesinde kullanılan telsiz ortodonti uygulamasıdır.

Takılıp çıkarılan plaklar, dişleri iterek hizalar. 0,05 mm hareket farkı ile birbirini takip eden seri plaklar, 2 hafta arayla değiştirilerek kullanılır. Her plak dişleri iterek bir sonraki aşamaya taşır. Böylece son plak, tedavinin sonunda dişlerin alacağı şekli gösterir.

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeffaf plaklar takılıp çıkarılan cihazlar olduğu için hastanın sorumluluğu tedavi sürecinin başarısı üzerinde oldukça etkilidir. Her bir plağın günde 18-22 saat takılması gerekir. Aksi halde plak tedavisi işe yaramayacak plaklar maalesef çöp olacaktır. Dolayısıyla hastanın bu konuda sorumluluk alması tedavinin en önemli kısmıdır. Diş hekimi,  hastayı tüm süreçle ilgili bilgilendirir ve sorumluluk aldığından emin olduktan sonra ölçü alınır ve şeffaf plakların üretimine geçilir.

Ölçüsü alındıktan sonra tedavinin kaç plakla tamamlanacağı ve plakların ne kadar süre kullanılacağı belirlenmiş olur. Hasta son plağı taktığında, dişlerinin nasıl görüneceği konusunda bilgilendirilir.

Dişlerin durumuna ve tedavinin gereksinimlerine göre plak sayısı kişiden kişiye değişiklikler gösterir. En az 10 plak kullanılır, 30 plağa kadar tedavi planlanabilir. 2 hafta arayla plaklar değiştirilir bir sonraki plağa geçilir. Çok çarpık dişlerde ve çene kapanışı problemlerinde plak sayısı, her plağın kullanım süresi ve tedavinin tamamlanması daha uzun bir zaman alabilir.

Şeffaf Plaklar Nasıl Etki Ediyor?

Şeffaf plakların çalışma prensibi de tıpkı diş tellerinde olduğu gibi dişleri hareket ettirmek üzerine kuruludur. Diş tellerinden farklı olarak şeffaf plaklar sadece itme kuvvetini kullanarak dişleri düzeltirler.

Diş rengindeki ataşman dolgular sayesinde plakların dişleri hareket ettirme kabiliyeti yıllar içinde önemli ölçüde artmıştır. Destek dolgular itiş yönü oluşturarak dişi yerinde çevirme imkanı sağlar. Aynı zamanda itme kuvvetini çoğalttığı için tedavinin etkisi artırır. Özellikle zorlu diş çarpıklıklarının tedavisinde şeffaf plaklar, ataşman dolgular sayesinde daha etkili hale gelmiştir.

Şeffaf Plak Tedavisi Öncesi 

Dişlerin rahat hareket ettirilebilmesi için şeffaf plak tedavisinden önce diş taşlarının temizlenmiş olması gerekir. Plak dişlere kuvvet uygulayacağı için dişler sağlam, diş etleri sağlıklı olmalıdır. Tedavi öncesi süreçte aşağıdaki adımlar takip edilir:

  • Tüm ağızda diş, diş eti ve diş kökü muayenesi yapılır.
  • Diş kökleri röntgen ile kontrol edilir.
  • Diş eti kontrol edilir, gerekiyorsa tedavi uygulanır.
  • Varsa diş çürükleri tedavisi edilir.
  • Diş taşları temizlenir.

Şeffaf plak tedavisi öncesi ağız sağlığı oluşturmak önemlidir, tedavi boyunca kontrollerle ağız ve diş sağlığı muhafaza edilir, şeffaf plak tedavisi tamamlandığında tüm ağız tekrar kontrolden geçer.

Şeffaf Plak Tedavisi Sonrası 

Şeffaf plak tedavisi sonrası dişlerin kaymasını, aralarının açılmasını engellemek için diş arkasına retainer teli gerilir ve dişler arkadan desteklenir. Retainer teline laışmanız en fazla birkaç gün sürer, sonrasıda varlığını unutacağınız kadar ağız içi uyumu yüksek bir aparattır.

Geceleri kullanmanız için son bir plak verilir. Diş kaymaları en çok gece, uyku sırasında gerçekleştiği için gece plağı kullanmak, tedavi sonrası en önemli konudur.

Şeffaf Plak Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Dişlerindeki çarpıklıktan rahatsız olan, ortodontik problemleri olan ve braket kullanmak istemeyen her yaştan kadın ve erkeğin kullanımına uygundur. Diş etlerinin sağlıklı olması ve azı dişlerinin çıkmış olması dışında bir şart aranmaz. Çocuklarda ve gençlerde dişlerin gelişimi devam ederken çene yapısını korumak ve dişlerin düzgün şekilde dizilmesini sağlamak için kullanılır. İleri yaşlarda dişlerin yeniden hızlanmasında ve şeklinin korunmasında şeffaf plaklardan yararlanmak mümkündür.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları 

Diş tellerinin neden olduğu görüntüden rahatsız olan kişiler için şeffaf plakların en büyük avantajı görünmez olmalarıdır. Düzenli kullanıldığı takdirde, klasik ortodontiye göre daha rahat bir tedavi süreci sağlayan şeffaf plakların diğer avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Görünmez plaklar estetik açıdan rahatsız etmez.
  • Yemek yerken çıkarılır.
  • Önemli bir davet, düğün, nişan, mezuniyet gibi özel günlerde birkaç saat çıkabilirsiniz.
  • Braketlere göre bakımı çok daha kolaydır.
  • Dişler daha az zarar görür, çürüme ihtimali daha düşüktür.
  • Ağız içi konforu yüksektir, diş etlerini ve dudakları rahatsız etmez.
  • Konuşmayı zorlaştırmaz.
  • Klasik ortodonti tedavisine göre daha kısa sürede tamamlanır.

Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları?

Tüm diş tedavilerinde fiyat, dişlerin durumuna, tedavinin gerektirdiklerine göre kişiye özel olarak hesaplanır. Ortodonti tedavileri geçmiş yıllara oranla günümüzde daha uygun bütçelerde seyreder. Görünmez şeffaf plakların, klasik ortodonti tedavisine göre maliyeti biraz daha yüksektir fakat çok pahalı tedaviler değildir.

Tedaviden önce ağızda çürük olmaması gerekir. Diş etlerinin ve ağzın genel sağlık durumunun tedaviye uygun olması önemlidir. Plak tedavisi öncesi ağız sağlığı, maliyeti etkileyen kalemlerden biridir. Dolayısıyla şeffaf plak tedavisi fiyatları her ağızda değişir.

Ayrıca doktor tecrübesi, kullanılan malzemenin kalitesi, kliniğin güvenilirliği ve marka değeri de fiyatı belirleyen diğer önemli parametlerelerdir.

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süreci her vakada değişir. İlk muayenede hekiminiz tedavinin ne kadar sürede tamamlanacağı bilgisini paylaşacaktır. Hafif vakalarda ortalama 10 plak kullanımı, 20 hafta 6 ay gibi bir sürede tamamlanabilir. Dişlerin ne derecede çarpık olduğuna ve tedavinin ihtiyaçlarına göre bu süre değişir.

Şeffaf Plak Günde Kaç Saat Takılmalı?

Sadece yemek yediğiniz sürelerde çıkarabilirsiniz, bu da ortalama iki saat olarak değerlendirilir ve 22 saat boyunca şeffaf tellerin ağzında kalması önerilir. Tedavinin işe yaraması için günde ortalama 20 saat plakların takılması gerekir. 18 saatten az takıldığı takdirde tedaviden beklenen sonuç alınamayabilir.

Şeffaf Plak İşe Yarıyor mu?

Şeffaf plaklar, doktor muayenesi sonrası, işe yarayacağı emin olunan diş bozukluklarında kullanılır. Diş hekiminin önerileri doğrultusunda ve günde en az 18 saat kullanıldığı takdirde işe yaramaması söz konusu değildir.

Son yıllarda ortodonti tedavisinde giderek daha fazla tercih edilen şeffaf plakların işe yararlılığı ispatlandığı için ortodonti uzmanları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.